wtorek, 12 maja 2015

Pasta kanapkowa z suszonych pomidorów, oliwek i kaparów

Bardzo aromatyczna pasta kanapkowa, którą łatwo wykonać samemu w domu. Polecam zwłaszcza miłośnikom suszonych pomidorów. 


Składniki:
  • pół szklanki suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie serka typu Philadelphia
  • 6-8 czarnych oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka marynowanych kaparów
  • szczypta suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i utrzeć na gładką masę.
Gotową pastę można przechowywać w zamkniętym naczyniu do pięciu dni.

Smacznego :)

poniedziałek, 11 maja 2015

Ciasto na jogurcie greckim, z brzoskwiniami i borówką

Ucierane ciasto z owocami, bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Myślę, że to też jedno z tych, które zawsze się udaje. Świetna propozycja na niedzielny deser czy ciasto do wycieczkowego koszyka. Jest do tego niezwykle pyszne. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Julia's album i jedyne co zmieniłam to brzoskwinie, ze świeżych, których nie miałam pod ręką na owoce z puszki. Poza tym nic dodać, nic ująć. Wspaniałe. Bardzo Was na nie zapraszam :)


Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki 
  • 1 szkl cukru *
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół kostki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki esensji waniliowej
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 2 brzoskwinie
  • garść borówek (lub jagód)
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 C, Tortownicę o średnicy ok 20 -22 cm nasmarować odrobiną tłuszczu i wysypać mąką.
Owoce umyć i osuszyć. Brzoskwinie pokroić w cząstki. Jeśli używamy owoców z puszki należy odstawić je w sitku, aby odciekł nadmiar syropu.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, wanilię i jogurt.
Następnie połączyć suche składniki z mokrymi mieszając wszystko łyżką. Należy zrobić to bardzo delikatnie ale dokładnie. Ciasto powinno być gęste, trudne do rozłożenia równą warstwą w blaszce.
Przełożyć ciasto do tortownicy, delikatnie rozcierając łyżką, aby wypełniło formę.
Ułożyć brzoskwinie a następnie rozsypać borówki.
Tortownicę włożyć do piekarnika na niecałą godzinę, sprawdzając czy ciasto jest gotowe po 50ciu minutach.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Chłodne ciasto obsypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

niedziela, 10 maja 2015

Słodko pikantny kurczak pieczony na butelce

Wiem, że kurczaki pieczone na butelkach nie są już takim hitem, jak kiedyś, kiedy to jedna restauratorka uczyła w ten sposób piec drób. Nie mniej jednak, z technicznego punktu widzenia, jest to bardzo dobra forma pieczenia mięsa, choćby ze względu na to, że nie pływa w tłuszczu, że piecze się równo (łącznie ze środkiem, bo taka butelka będzie oddawała temperaturę), że nie będzie suche, bo piwo paruje, że łatwo jest kurczaka doprawiać w trakcie pieczenia, co ma miejsce w tym konkretnym przepisie. 
Nasz kurczak swoją stołową karierę zaczyna od odpowiedniego nasolenia, następnie zostaje natarty mieszanką aromatycznych przypraw (papryki wędzonej, nasion kopru włoskiego, kuminu i czosnku). Kiedy trafia do piekarnika nie jest zostawiony sam sobie. Najpierw potrzebuje pół godziny w wysokiej temperaturze, póżniej półtorej godziny w nieco niższej. Finałem jest nasmarowanie skórki marynatą z syropem klonowym i ostateczny, kilkuminutowy pobyt w piecu. Efektem jest niezwykle aromatyczny kurczak. 


Składniki:
  • kurczak
  • 1 butelka jasnego piwa
  • 1 łyżka suszonej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • szczypta suszonej chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • świeża papryczka chili  
  • dymka
Przygotowanie:

Kurczaka umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na minimum dwie godziny. 
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Kumin i koper włoski utrzeć w moździerzu, dodać czosnek, suszoną chili i paprykę. Wymieszać z oliwą i powstałą pastą natrzeć mięso. 
Gotowego kurczaka nasadzić na butelkę (żeby piwo nie wykipiało należy odlać ok 1/4 zawartości) i włożyć do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec  półtorej godziny.
Syrop klonowy wymieszać z sosem Worcestershire (do kupienia np w marketach M&S) i posmarować skórę kurczaka z każdej strony. Wstawić do piekarnika na jeszcze 20 minut w temperaturze ok 190 C. 
Świeżą chili oraz dymkę posiekać, obsypać gorącego kurczaka i odstawić na ok 5-7 minut, aby aromaty się uwolniły. 

Smacznego :)