środa, 4 lutego 2015

Pastilla

Lubicie zaskakujące w smaku potrawy? Proste a jednocześnie takie,  w których można przemycić pozostałości po obiedzie z poprzedniego dnia? Ja bardzo cenię takie przepisy, jednym z nich jest pastilla wg Jamiego Olivera (przepis z książki Save with Jamie ). Niezwykle aromatyczna i zaskakująca. Pyszna.


Składniki :
  • 100g kuskusu 
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 60g rodzynek sułtanek 
  • oliwa z oliwek 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki kuminu 
  • 250g mięsa z pieczeni  (lub gotowanego )
  • 70g sera feta 
  • 4 arkusze ciasta filo 
  • łyżeczka rozpuszczonego masła 
  • 1 łyżka płatków migdałowych 
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu 
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli 
Przygotowanie :

Namoczyć rodzynki.
Wsypać kuskus do miski i zalać wrzątkiem, na ok jeden centymetr ponad kaszę. Odstawić na 10 minut. 
Cebulę obrać, umyć i posiekać w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, dodać rozgnieciony czosnek oraz rodzynki. 
Doprawić kurkumą i kuminem. Smażyć ok 15 minut. 
Mięso porwać na drobne kawałki i dodać do cebuli z przyprawami. Podgrzać ok 5 minut. 
Wsypać gotowy kuskus i wszystko dokładnie wymieszać. 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 
Każdy arkusz ciasta filo napełnić farszem i zawinąć roladki. Ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować rozpuszczonym masłem. Posypać płatkami migdałowymi, oprószyć cynamonem i, dość obficie, cukrem pudrem. 
Piec ok 25 minut, aż ciasto filo zacznie się rumienić. 
Jogurt naturalny wymieszać z sosem chilli i podawać razem z upieczoną pastillą. 

Smacznego  :)



2 komentarze:

  1. Mogą to jeść osoby z za wysokim cholesterolem? Bardzo mi smutno,że american burger juz nigdy w mojej diecie nie będzie, no ale poszukuję ciekawych smacznych potraw które wolno mi jeść... witam filecie drobiowy i steku wołowy, papa pulpecie wieprzeowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że zastąpienie mięsa tłustego na bardziej chude, np z pieczonego indyka na pewno obniży zawartość tłuszczu w potrawie. Reszta to kuskus i przyprawy. Ciasto filo też nie jest chyba bardzo kaloryczne, możesz użyć połowę arkusza, a masło do posmarowania zastąp oliwą z oliwek. Potrawa nie straci na walorach smakowych a dla Ciebie będzie zdrowsza.
      Mam nadzieję, że pomogłam :)

      Usuń