czwartek, 3 października 2013

Szaszłyki z ostrym dipem chili

Sezon na szaszłyki grillowane już właściwie się skończył ale szaszłyk nie jest potrawą, która musi być tylko i wyłącznie z grilla. Tym, którzy chcą powspominać smaki lata proponuję szaszłyki pieczone w piekarniku. A tym, którzy zdecydowanie wolą te przygotowywane na świeżym powietrzu, polecam zachować przepis na przyszłe lato. Warto!


Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki suszonej
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • szczypta brązowego cukru
  • szczypta suszonego czosnku
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • 4 papryki kolorowe
  • 3 cebule czerwone
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • suszona papryczka chili
  • wykałaczki bambusowe

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w regularne kawałki. Sok z cytryny, paprykę, curry, cukier, czosnek, tymianek, oliwę i sól wymieszać dokładnie i zalać mięso z kurczaka. Odstawić na pół godziny.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Paprykę pokroić w możliwie równej wielkości kwadraty, cebulę pokroić na ćwiartki a każdą z nich poprzecznie na pół.

Na bambusowe wykałaczki nabijać na przemian paprykę, kurczaka i cebulę, kończąc cebulą lub papryką.
Rozłożyć szaszłyki na folii aluminiowej i delikatnie je okryć, aby mięso i warzywa uparowały się. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Następnie zdjąć folię i zwiększyć moc piekarnika do 220 - 230 C i piec do zarumieniania się szaszłyków.

Majonez wymieszać z jogurtem i dodać słodki sos chili. Posypać pokruszoną papryczką chili.

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Generalnie nie przepadam za szaszłykami, ładnie wyglądają, ale ze smakiem już gorzej, aczkolwiek nigdy nie jadłam ich z dipami :D Dzięki za inspirację ;)
    http://cherry-mug.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń