wtorek, 1 października 2013

Eskalopki z pieczonymi ziemniakami, papryką i cebulą

Kawałki mięsa z warzywami, marynowane sosem z octem balsamicznym figowym ale już po usmażeniu, w wysokiej temperaturze. Bardzo szybka i smaczna potrawa dla miłośników ciekawych dań.


Składniki:
  • 6 eskalopek (najlepiej wieprzowe)
  • 3 papryki kolorowe
  • 2 cebule
  • 5 łyżek octu balsamicznego z figą (lub zwykłego balsamicznego)
  • 1 łyżeczka soli morskiej (płaska)
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek świeży, lub suszony (lub ulubione zioła)
  • 1/3 szkl oliwy
  • oliwa do smażenia
  • 10 - 12 młodych ziemniaków
  • woda

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 C.
Ziemniaki oczyścić, wysuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć odrobiną oliwy. Ułożyć na dużej blaszce i włożyć do piekarnika.
Eskalopki obsmażyć na oliwie, na złoty kolor. Zdjąć z patelni, położyć na folię aluminiową i skropić delikatnie odrobiną wody. Zawinąć szczelnie i włożyć na spód piekarnika z ziemniakami. Najlepiej położyć na kratce lub na małej blaszce odwróconej do góry dnem, nie bezpośrednio na dnie piekarnika. Trzymać w piecu ok 15 - 20 minut.

Ocet wymieszać z cukrem i solą, dodać oliwę.

Paprykę i cebulę pokroić na spore części. Wrzucić na patelnię po eskalopkach i mieszając szybko, smażyć ok 3 minut na największym ogniu, aż odrobinę się przypalą (jak na grillu) ale w środku pozostaną twarde. Następnie zmniejszyć ogień, przełożyć eskalopki na patelnię, wlać sos z octem figowym i wymieszać. Wyłączyć palnik. Doprawić tymiankiem i zgniecionym ząbkiem czosnku.

Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić, przełożyć zawartość patelni do piekarnika i piec do momentu, aż ziemniaki będą odpowiednio upieczone.

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Nigdy jakoś nie umiałam robić tych eskalopków :) Ale dzięki, na pewno spróbuję Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że polubisz ten przepis tak samo jak ja i moja rodzina. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń