piątek, 3 maja 2013

Schab w pieczonych jabłkach

Kawałki schabu z pieczonymi wcześniej jabłkami, duszoną cebulą i pieczarkami. Do tej potrawy potrzebny jest cydr, owocowy napój alkoholowy, ale można go zastąpić octem jabłkowym czy octem balsamicznym z owocami (np jabłkiem, gruszką czy figą).

Składniki:
  • 8 kotletów schabowych
  • 3 słodkie jabłka
  • 3 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • 1/4 szkl cydru lub octu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion lub rosół *
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • olej
  • odrobina masła

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Ułożyć je na folii aluminiowej (lekko posmarowanej masłem), posypać cynamonem oraz imbirem, zakryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C, na 20 minut.
Osuszone kotlety obsmażyć na złoto z każdej strony. Zdjąć z patelni.
Cebulę posiekać w piórka, pieczarki pokroić na drobne kawałki. Cebulę wrzucić na patelnię po smażeniu kotletów, dusić chwilę, następnie dodać pieczarki. Kiedy grzyby puszczą sok dodać jabłka i posiekany czosnek. Doprawić solą. Wszystko zalać cydrem i przesmażyć chwilę.
W garnku do pieczenia ułożyć warstwami jabłka z cebulą i pieczarkami, oraz kotlety. Ostatnią warstwą powinny być jabłka. Zalać bulionem tak, aby przykrył całość. Włożyć ziarna ziela angielskiego i listek, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 C przez godzinę.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz