czwartek, 9 maja 2013

Sałatka indyjska

Czasem lubię indyjskie smaki ze świeżymi warzywami. Sałatki z ziołami i przyprawami popularnymi dla smaków tej kuchni są niezwykle aromatyczne i wyraziste.
Dziś sałatka z dressingiem na bazie soku z cytryny i pasty chilli, nie zabraknie w nim także cuminu, świeżej kolendry i nasion cebuli. Polecam, orzeźwiająca i bardzo smaczna.


Składniki:

  • 1/4 główki sałaty o twardych liściach (typu lodowa, ja użyłam czerwonej sałaty radicchio )
  • 1/3 ogórka wężowego
  • 1 pomidor
  • 1/4 niedużej cebuli
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki pasty chilli (np Harrisa)
  • łyżeczka posiekanej natki kolendry
  • 1/4 łyżeczki utartych nasion cuminu
  •  szczypta nasion cebuli
  • sól
  • odrobina miodu
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Oczyszczone warzywa pokroić na niewielkie kawałki i wymieszać w misce.

W szklance wymieszać sok z cytryny z pastą chilli, dodać zioła i przyprawy, sól, miód i wymieszać. Następnie dodając oliwę mieszać do momentu uzyskania sosu.

Sałatkę polać dressingiem i odstawić na 20 minut.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Musi być przepyszne – jutro wieczorem zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka zapowiada sie smacznie :) pomysł na obiad już w takim razie jest, bedzie smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń