czwartek, 2 maja 2013

Kremowa jajecznica na boczku, z prażonymi pieczarkami

Kremowa i delikatna jajecznica na wędzonym boczku, z pieczarkami, które zostały uprażone na maśle. Pyszne śniadanie.



Składniki:
  • 6 jajek
  • pół szklanki słodkiej śmietany kremówki
  • 3 duże pieczarki
  • pół szklanki pokrojonego boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • świeży szczypiorek

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać, do jednolitej masy dolać śmietankę. Wymieszać ubijając przez kilka minut.
Na patelni przysmażyć boczek, aż będzie lekko rumiany.
Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Wrzucić na rozgrzane masło, posypać solą i pieprzem, i dusić, aż puszczą sok. Następnie zwiększyć temperaturę i prażyć, aż patelnia będzie sucha a pieczarki lekko złote. Zostawić na patelni.
Na patelnię z boczkiem wlać masę z jajek i śmietany. Mieszać energicznie, smażąc jajecznicę.Jeśli to konieczne, doprawić do smaku. Przełożyć na talerz i obsypać pieczarkami. Na wierzchu udekorować posiekanym szczypiorem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz