piątek, 10 maja 2013

Kotlety rybne

Bardzo smaczne kotlety, które robi się na bazie gotowanej lub smażonej (ale w tym wypadku pozbawionej panierki) ryby. To doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu.


Składniki:

  • 300g ugotowanej ryby
  • 300g ugotowanych ziemniaków
  • 8 łyżek posiekanego koperku
  • 6 łodyg cebuli dymki (zielona część)
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli (lub mniej, jeśli ryba jest słona)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • olej

Przygotowanie:

Mięso ryby rozdrobnić widelcem, ziemniaki ugnieść na pure. Wymieszać w misce, dodać koperek i posiekaną dymkę, sól, pieprz, mąkę i skórkę z cytryny.  Jajka roztrzepać i wlać do miski. Wyrobić masę, aby składniki dobrze się wymieszały.
Uformować kotlety i ułożyć na desce. Każdy posypać mąką i odstawić na pół godziny. Masa stanie się bardziej zwarta.
Kotlety smażyć na oleju, na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku, jeśli nie będą bezpośrednio podane, przełożyć na żaroodporne naczynie i wstawić do ciepłego piekarnika (140 C).

Przed podaniem można posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego :)

2 komentarze: