wtorek, 7 maja 2013

Kieszonki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej, nadziewane mozzarellą i pesto

Kieszonki z piersi kurczaka, wypełnione pysznym pesto i mozzarellą.
Owinięte w plastry szynki parmeńskiej i pieczone w białym winie.
Obsypane pomidorkami koktajlowymi, które dodają niepowtarzalnego smaku potrawie.
Polecam na szybki i pyszny obiad.
Źródło: " Cook's Encyclopedia".


Składniki:
  • 5 piersi z kurczaka
  • 5 łyżek pesto
  • 5 grubych plastrów mozzarelli
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej
  • oliwa z oliwek
  • 75 ml białego wina
  • sól
  • pieprz
  • garść pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
Oczyszczone i suche piersi z kurczaka należy pozbawić polędwiczek (tych mniejszych kawałków, które zwykle odstają od całości). Następnie trzeba przekroić je prawie na pół, nie docinając jednak do końca.
Każdą polędwicę rozłożyć i posmarować pesto, na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli i złożyć.
Każdą nadzianą kieszonkę z kurczaka należy owinąć plastrem szynki parmeńskiej i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Pomidorki umyć i pokroić na pół. Rozsypać na mięsie. Posolić i posypać pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i polać winem.



Piec ok pół godziny.
Podawać z pieczywem, piersi polać sosem, który powstał podczas pieczenia i udekorować pomidorkami.

Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jeśli skusisz się na jego wykonanie, koniecznie napisz, czy smakowało Ci tak samo jak nam :)

      Usuń
  2. Świetny, szybki, nieskomplikowany (co w moim przypadku jest bardzo ważne), ale przede wszystkim pyszne. Polecam

    OdpowiedzUsuń