niedziela, 10 lutego 2013

Rustykalna tarta z jabłkami

W niedzielę lubię, żeby było coś słodkiego. Coś domowego, co najpierw wypełnia dom zapachem a potem cieszy oko i podniebienie. I żeby nie było czasochłonne, w końcu to niedziela.
Idealna będzie tarta, delikatna, krucha, po brzegi wypełniona jabłkami. Najlepsza jeszcze odrobinę ciepła.


Składniki:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół kostki zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

  • 6 jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 zmielone goździki
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 1 łyżka bułki tartej (jeśli jabłka będą zbyt wilgotne)
  • płatki migdałów
  • białko
  • szczypta grubego cukru

Przygotowanie:

Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko, cukier, sól i wodę. Wyrobić szybko ciasto, przykryć ściereczką i odłożyć je na pół godziny w chłodne miejsce.

Jabłka obrać, pokroić na grube kawałki i włożyć na patelnię. Dodać masło, cukier i przyprawy, wymieszać i dusić przez 10 minut na małym ogniu. Następnie powstałe nadzienie lekko przestudzić.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy 25-26cm, na środku wyłożyć jabłka i zawinąć brzegi do środka. Jeśli jabłka są dosyć rzadkie należy posypać ciasto bułką tartą, w miejscu, na którym będzie leżało nadzienie. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałów.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut, do zarumienienia się ciasta.

Podawać lekko przestudzone.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. ach, właśnie teraz mówiłyśmy z mamą, że zjadłybyśmy coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne przepisy! Ruszyła akcja: 11 pytań do bloggerki, w której odpowiadamy na pytania, aby trochę się rozpowszechnić. Ja nominowałam Twojego bloga: więcej szczegółów u mnie : http://kulinarnewyskoki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń