piątek, 15 lutego 2013

Karmelowa owsianka

Wiem, że owsianka kojarzy się ze zmorą szkolnej zupy śniadaniowej, obowiązkowego jedzenia i papki na talerzu, która niczym nie zachęca do zjedzenia. Ja dziś proponuję Wam odczarować te opory i podaję przepis na nową odsłonę tej potrawy śniadaniowej. Płatki prażymy na suchej patelni, a gdy zaczną pachnieć orzechowo, zasypujemy brązowym cukrem. Trzymamy na palniku, aż cukier się rozpuści. Powstały karmel oblepi płatki, nabiorą niepowtarzalnego smaku. Teraz wystarczy dodać mleko, zagotować. Bardzo polecam!


Składniki:
  • 1/2 szkl płatków owsianych
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 szkl mleka

Przygotowanie:

Rozgrzać suchą patelnię, wrzucić płatki i prażyć, potrząsając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. W momencie, kiedy nabiorą orzechowego zapachu, należy obsypać je cukrem, wymieszać i ustawić patelnię na palniku o małej temperaturze. Po woli cukier zacznie się rozpuszczać, nie można go przypalić, bo zrobi się gorzki.
Kiedy stanie się całkiem płynny, wymieszać z płatkami.
Mleko podgrzać, aby było gorące. Wlać do płatków i gotować ok 3 minut.
Podawać gorącą.

Smacznego :)

3 komentarze: