poniedziałek, 11 lutego 2013

Bulion warzywny

Bulion, który ma mocno warzywny smak. Zwykle gotuję go w większej ilości, później dzielę na porcje i wlewam w strunowe torebki. Mrożę. I zawsze mam pod ręką, kiedy potrzebuję.
Idealny do zup, sosów a nawet jako delikatny, samodzielny rosół warzywny.


Składniki:
  • 6 marchewek
  • 3 łodygi selera + środek*
  • 1 duży por
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżka pietruszki suszonej
  • 1 łyżka suszonego lubczyku (lub gałązki świeżego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pieprz
  • sól
  • łyżka oliwy
  • 4,5 litra wody

Przygotowanie:

Warzywa obrać, oczyścić i umyć. Marchew pokroić na mniejsze kawałki, łodygi selera połamać na pół, pora przekroić wzdłuż.
W dużym garnku rozgrzać delikatnie oliwę, wrzucić marchew, seler, natkę i suszone przyprawy. Przykryć pokrywką i podgrzewać na bardzo małym ogniu, potrząsając od czasu do czasu, aby warzywa wymieszały się. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, włożyć pora, wlać do garnka wrzącą wodę, zdjąć pokrywkę i po woli zagotować. 
Cebulę przypiec pod grzałką grillową na maksymalnej temperaturze, aż zrobi się mocno brązowa. 
Dodać do garnka z wywarem. 
Gotować przez półtorej godziny na bardzo małym ogniu (bulion powinien delikatnie bulgotać, bardzo po woli i leniwie).
Na koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Gotować jeszcze ok 10 minut i wyłączyć palnik.
Odstawić do wystygnięcia.

Tak przygotowany bulion można przelać do torebek lub pojemników i przechowywać w zamrażalniku.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Zmniejszył bym liczbę marchewek (są słodkie), zrezygnował bym z czosnku, nie opalał cebuli (gorzki smak), wystarczy dla koloru dodać nie obraną a umytą cebule, dodał bym tymianek (świeży, wszystkie składniki powinny być świeże) i trochę kapusty, gotował bym dłużej tak do 20 minut a zalewał raczej zimną wodą ale bardzo wolno, po ugotowaniu przecedził przez bardzo gęste stożkowe sitko. pozdrawiam rick

    OdpowiedzUsuń