piątek, 14 grudnia 2012

Piwne sakiewki z jabłkami w karmelu

Uwielbiam ciasto piwne. Jest bardzo plastyczne, smakuje świetnie zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami, robi się je niezwykle łatwo i jest naprawdę pyszne.
Ciasto z piwem przypomina mi trochę ciasto francuskie, jego smak nie jest dominujący a jedynie uzupełniający, harmonizuje praktycznie ze wszystkim, daje więc pole do popisu w nadziewaniu. Tak samo jak francuskie, ciasto piwne jest elastyczne, gładkie i pozwalające na ogromną różnorodność formy.
Dziś piwne sakiewki, nadziane jabłkiem, które wcześniej dusiło się w karmelu z cukru. Polecam!




Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 3 szkl mąki pszennej
  • piwo jasne (ok pół szklanki)

  • 4 jabłka (kwaśne, wytrawne typu Granny Smith)
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki wody
  • cynamon lub szczypta przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Masło rozetrzeć w palcach z mąką, dodać taką ilość piwa, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, należy dosypać mąki, jeśli za gęste dodać odrobinę piwa. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Cukier wsypać na patelnię, dodać wodę i podgrzewać, aż zrobi się karmel. Nie powinien być bardzo gęsty, jednak nie może być zupełnie wodnisty. Jego konsystencja powinna być syropowa. 
Jabłka umyć, obrać i pokroić na cztery. Każdą cząstkę posiekać w średnio grube plastry. Wsypać jabłka do karmelu i dusić, aż zrobią się złociste (10 - 15 minut). Następnie dodać cynamon, (ilość wg uznania) i dusić jeszcze przez kilka minut. 

Ciasto wyjąć z lodówki kwadrans przed zabraniem się do nadziewania. Powinno się lekko ogrzać, będzie bardziej plastyczne.
Podzielić je na 2 części i z każdej z nich zrobić dosyć cienki naleśnik. Pokroić w kwadraty (ok 5cm x 5cm). Na środku każdego położyć łyżeczkę jabłek i złączyć przeciwległe boki. Odłożyć na papier do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 C, aż sakiewki zezłocą się (ok 20 - 25 minut).

Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego :)

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Gulasz na piwie z kaszą bulgur

Odpowiednia potrawa na zimowe chłody. Bardzo sycąca, rozgrzewająca i pyszna. Aby smakowała wyjątkowo należy zabrać się za jej przygotowanie jeden dzień wcześniej. Mięso trzeba zamarynować w czosnku oraz ziarnach kminku i odstawić w chłodne miejsce, aby obydwa te smaki dobrze wniknęły w mięso.



Składniki:

  • 350g chudego mięsa wieprzowego na gulasz
  • 2 duże cebule
  • 400ml bulionu
  • 150ml piwa
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżeczka kminku (całego)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Trzy-cztery ząbki czosnku obrać i przekroić na połowę. Mięso pokroić na niewielkie kawałki, obsypać kminem i czosnkiem, włożyć do plastikowej torebki strunowej (lub do miski), wymieszać, zamknąć i odłożyć do lodówki minimum na jedną noc.
Następnego dnia wyjąć mięso z torebki, odłożyć czosnek (można już go wyrzucić) i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić na patelnię do mięsa i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pieczarki (umyte i pokrojone wcześniej) i dusić, aż puszczą sok. Posiekać pozostały czosnek i wsypać na patelnię, dodać paprykę, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić chwilę, następnie wlać bulion oraz piwo, zagotować. Pozostawić na niewielkim ogniu ok 30 - 40 minut, aż mięso zmięknie a ilość płynu się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem. 

Kaszę zalać trzema szklankami zimnej wody, posolić i zagotować, zmniejszyć temperaturę pod palnikiem i gotować ok 20 minut, bez przykrycia. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i nakryć pokrywką. Odstawić, aby kasza się uparowała.

Gulasz podawać z kaszą.

Smacznego :)