sobota, 30 czerwca 2012

Świetna babka! Cytrynowa. I poranek weekendowy.

Sobotnie poranki to moje ulubione. Mimo tego, że w weekend ja robię poranną kawę. Ale bez pośpiechu, leniwie. Jeszcze całe dwa dni przede mną, całe dwa dni z chłopakami w domu. On jeszcze drzemie, a On zaraz się obudzi. Cisza w chłodnej o poranku kuchni, zapach kawy wyszedł na korytarz. Sobota. Mój ulubiony dzień.

Do kawy lubię ciasto, im bardziej proste tym lepsze. Kremy, nadzienia niekoniecznie. Najodpowiedniejsze takie zwykłe. Uwielbiam mojego waniliowego murzynka, bo jest idealny do kawy. Świeży również następnego dnia, pyszny, o wilgotnym miąższu. Ale czasem lubię coś wyraźnie owocowego, babkę cytrynową na przykład uwielbiam pasjami. A tę szczególnie. Wymyśliłam sobie, żeby zamiast kakao do murzynkowego przepisu użyć skórki otartej, zamiast wody do zagotowania masła - soku z cytryn. Dodatek słodkiej śmietanki spowodował, że ciasto jest kremowe w konsystencji i długo zatrzymuje świeżość. Mocno cytrynowe, wspaniałe.



Składniki:

• 200g masła
• 1,5 szkl cukru (np. brązowego, nierafinowanego)
• 1 łyżeczka esencji waniliowej
• 0,5 szkl słodkiej śmietanki
• sok z 2 cytryn (powinno go być ok 1/3 szklanki, jeśli cytryny są małe albo mniej soczyste należy uzupełnić szklankę do 1/3 wysokości wodą)
• 2,5 szkl mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 jajka
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• otarta skórka z 2 cytryn

Przygotowanie:

Sok wlać do garnka, wsypać cukier, dodać masło i podgrzać mieszając, aby cukier się rozpuścił, dodać wanilię. Całość podgrzewać aż będzie mocno gorąca ale nie zagotować.
Zdjąć z palnika i dolać śmietankę i skórkę z cytryn, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do wystudzonej bazy i wymieszać.
Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Wlać bazę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie ale dokładnie, tak, żeby piana jak najmniej opadła.
Piec do suchego patyczka (ok. 55 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Upieczone ciasto pozostawić ok 20 minut w piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić. Wtedy babka nie opadnie.

Smacznego :)



czwartek, 28 czerwca 2012

Kawałki kurczaka z chrupiącą skórką

Luzowane kawałki kurczaka, marynowane w orientalnej mieszance przypraw. Duszone na patelni tak, aby skórka na koniec gotowania była chrupiąca. Kolejna potrawa, która "robi się sama".



Składniki:

• 6 kawałków kurczaka (udka, bez pałki)
• 1 łyżka papryki suszonej
• 1 łyżeczka suszonego czosnku
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
• 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
• 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/4 łyżeczki mielonych goździków
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• szczypta chili
• szczypta drobnego cukru
• 1 łyżka oliwy
• olej
• 1/2 szkl wody


Przygotowanie:

Wykroić z kurczaka kości. Wymieszać przyprawy i posypać nimi równo mięso. Pokropić oliwą i wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek kurczaka był otoczony w przyprawie. Odstawić na pół godziny.
Rozgrzać olej na patelni, włożyć kawałki kurczaka, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Wlać wodę na patelnię, przykryć pokrywką i dusić pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień. Gotować aż woda odparuje, podsmażyć chwilę na samym oleju, żeby skórka stała się chrupiąca.

Smacznego :)




środa, 27 czerwca 2012

Granola na śniadanie

Płatki owsiane, suszone owoce, miód i syrop klonowy czyli granola! Zrobiona na patelni, błyskawiczna. Pieczoną (z orzechami) przedstawię tu innym razem.
Pomysł dla Dagmary, wielbicielki zdrowych śniadań :)



Składniki:
• 1szkl płatków owsianych
• 1/3 szkl miodu naturalnego
• 2 łyżki syropu klonowego
• 1/2 szkl suszonych żurawin

Do podania:

• 1 banan
• 3 łyżki jogurtu greckiego


Przygotowanie:

Rozgrzać na palniku dużą patelnię. Na suchą wsypać płatki owsiane. Podgrzewać, mieszając drewnianą łyżką aby się nie przypaliły. Płomień albo stopień nagrzania palnika powinien być średni. Ogrzewać płatki do momentu, aż zaczną pachnieć intensywnie orzechami i staną się suche.
Do uprażonych płatków dodać miód oraz żurawinę i wymieszać, podgrzewać przez chwilę, dodać syrop klonowy i przełożyć na pergamin lub folię aluminiową. Rozsmarować na płasko i zostawić do ostygnięcia.

Można podawać z jogurtem, mlekiem lub zjeść prosto z folii :)
Smacznego :)




poniedziałek, 25 czerwca 2012

Pieczeń rzymska z suszonymi pomidorami

Pyszny pomysł na szybki obiad. Mięso z dodatkiem aromatycznych ziół i suszonych pomidorów. Idealne na ciepło jak i na zimno do kanapek.
Danie wymagające niewielkiej ilości pracy. Wystarczy przygotować składniki, razem je zemleć i upiec.



Składniki:

• 50 dag mięsa wieprzowego (do zmielenia, np łopatki)
• 1 bułka kajzerka
• 1 jajko
• 5 suszonych pomidorów
• 1/3 szkl przecieru pomidorowego
• 1 niewielka cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• szczypta suszonego cząbru lub tymianku
• sól
• pieprz


Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory suszone obrać ze skórki. Bułkę namoczyć w odrobinie wody, aby była miękka ale nie rozpływała się, odcisnąć jeśli jest za rzadka.
Wszystkie składniki włożyć do robota kuchennego z opcją siekania, dodać przecier, sól, pieprz, gałkę i cząber, oraz jajko. Można użyć zwykłej maszynki do mielenia.
Gotową masę włożyć do foremki prostokątnej i piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Można podawać z sosem warzywnym

Smacznego :)



niedziela, 24 czerwca 2012

Sałatka obiadowa, pyszny i kolorowy akcent na talerzu

Prosta sałatka z użyciem łatwo dostępnych, sezonowych warzyw. Wykorzystując sałatę i sos jako podstawę, za każdym razem możemy uzyskać nowy dodatek do obiadu, różne warjacje smaków . Własnoręcznie zrobiony sos winegret jest tutaj kluczowy. Dobrze przyprawiony, idealnie podkreśli smak warzyw.



Składniki:

• 1 sałata lub mieszanka sałat
• 2 świeże pomidory
• pół papryki
• 1/3 szkl. kukurydzy z puszki
• 3 cebulki dymki

sos winegret:

• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• 1/4 łyżeczki drobnego cukru
• 1/2 posiekanego ząbka czosnku
• 1 cebulka dymka ze szczypiorem
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 4 łyżki octu owocowego (np. balsamico bianco)
• 1/3 szkl. oliwy lub oleju



Przygotowanie:

Sałatę rozdrobnić, pomidory, paprykę i cebulkę pokroić na drobne części i ułożyć na sałacie. Posypać kukurydzą.

Sos:

Do szklanki wsypać sól, pieprz, cukier, czosnek, posiekaną drobno cebulkę dymkę razem ze szczypiorem oraz pietruszkę. Dodać ocet i wymieszać do rozpuszczenia się cukru i soli. Dodać oliwę i wymieszać.



Ok 10-15 minut przed podaniem polać sałatkę sosem, wymieszać i odstawić aby smaki się połączyły.

Smacznego :)



sobota, 23 czerwca 2012

Ziemniaki w przyprawach

Chrupiące, smaczne dzięki przyprawom, w których są obtoczone tuż przed pieczeniem. Kolejny pomysł na popularnego kartofla. Niech nikt nie mówi, że to nudne warzywo :)




Składniki:

• 6 dużych ziemniaków
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka suszonej papryki
• 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
• 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
• 1/4 łyżeczki soli
• szczypta pieprzu


Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Oliwę wymieszać z przyprawami, solą oraz pieprzem.
Do dużej miski włożyć ziemniaki i polać marynatą. Wymieszać dokładnie, tak, aby każdy kawałek oblepiony był oliwą.
Wysypać na pergamin i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec, aż będą miały rumiany kolor.

Smacznego :)



piątek, 22 czerwca 2012

Sza Sza Szaszłyk

Szaszłyk to świetna propozycja, którą za każdym razem można przygotować inaczej, wystarczy zmienić rodzaj mięsa, warzyw, marynaty, ziół do posypania, sposób pieczenia (grill lub piekarnik), sos jaki do nich podamy... Absolutne szaleństwo własnej inwencji, coś, co trafia do mnie niezwykle silnie :)
Dziś szaszłyki z piersi kurczaka, marynowanej w sosie teriyaki z dodatkiem soku z cytryny, który sprawia, że mięso jest delikatne i kruche, z suszoną papryką, czosnkiem, świeżym imbirem i miodem. Przekładany kolorową papryką, cukinią, cebulą oraz pieczarką.




Składniki:

• 1 pierś z kurczaka (podwójna)
• 2 łyżki marynaty teriyaki
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• pół łyżeczki startego imbiru
• pół łyżeczki suszonego czosnku
• pół łyżeczki suszonej papryki
• 1 łyżeczka oliwy
• sól

• 1 cukinia
• 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
• 5 pieczarek
• 2 duże cebule (np. czerwone)

• wykałaczki

Przygotowanie:

Wykałaczki namoczyć w zimnej wodzie. Dzięki temu nie spalą się szybko.

Pierś z kurczaka pokroić w spore kwadraty, dodać sos teriyaki, sok z cytryny, oliwę, sól, miód, imbir, paprykę suszoną i czosnek. Wymieszać dobrze i odstawić na minimum pół godziny.

Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyścić i przekroić na ćwiartki.

Nadziewać z zamarynowanym mięsem na wykałaczki.
Posypać solą i pieprzem, upiec w temperaturze 180 C aż mięso przestanie być surowe.

Można podać z sosem czosnkowym z tego przepisu.

Smacznego :)



czwartek, 21 czerwca 2012

Coś jakby barszcz... jakby ukraiński...

Kiedy długie lata temu nieopatrznie przyznałam się, że zupę z buraków z innymi warzywami nazywam barszczem ukraińskim, zostałam surowo potraktowana przez pewnego znajomego. Następnego dnia przyniósł mi przepis od babci swojego ukraińskiego przyjaciela oraz całe wyjaśnienie czym ten barszcz jest. A jest to zupa potwornie tłusta, gotowana na burakach i kości. Warzywa obsmaża się na smalcu i tuż pod koniec gotowania barszczu (mimo tego ze smażenia warzyw) dodaje się jeszcze dodatkową jego porcję. Kość do zupy im bardziej tłusta tym lepsza.
Ogólnie potrawa bardzo ciężkostrawna, ale tego wymagali ukraińscy mężczyźni, którym taki posiłek musiał wystarczyć na długi czas ciężkiej pracy.
Moja wersja barszczu w ogóle nie przewiduje mięsa, niczego co jest tłuste, prócz odrobiny oliwy. Cały smak potrawy pochodzi od warzyw, zamiast octu dodaję sok z cytryny.
Bardzo smaczny posiłek, z pasztecikami z mięsem. Dla wegetarian farsz z pieczarek lub soczewicy.



Składniki:

Barszcz:

• 4 średnie buraki
• 2 marchewki
• 1 pietruszka (korzeń)
• 2 łyżki siekanej natki pietruszki lub 1 łyżka suszonej
• pół szklanki passaty pomidorowej
• 2 ząbki czosnku
• sól
• 1 łyżka cukru
• sok z połówki cytryny
• 2 łyżki oliwy
• 600 ml bulionu warzywnego
• listek laurowy
• 3 - 4 ziarna ziela angielskiego

Paszteciki:

ciasto:

• 2 szkl mąki chlebowej pszennej
• 3/4 szkl wody
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka suszonych drożdży
• 4 łyżki rozpuszczonego masła lub oliwy z oliwek
• 1 jajko (do posmarowania pasztecików przed upieczeniem)

farsz mięsny:

• 1 szklanka ugotowanego mięsa (np z rosołu)
• 2 ugotowane marchewki
• 1/2 dużej cebuli
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz
• szczypta gałki muszkatołowej

farsz pieczarkowy:

• 10 średnich pieczarek
• 1 cebula
• sól
• pieprz
• 1 łyżka masła
• 1 jajko

farsz z soczewicy:

• 1 szkl. ugotowanej soczewicy czerwonej (może być z puszki)
• 5 pieczarek
• 1 cebula
• sól
• pieprz
• oliwa


Przygotowanie:

Barszcz:

Buraki obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać buraki, cukier, sól, sok z cytryny i dusić przez 5 minut, następnie dodać przecier pomidorowy, zagotować i wyłączyć palnik.
Na patelni ponownie rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć marchew i pietruszkę, pokrojone w plasterki. Podgrzewać na małym ogniu, wsypać natkę. Gdy warzywa zaczną intensywniej pachnieć, przełożyć je do garnka i zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Po 15 minutach, do powstałej bazy dodać buraki. Gotować ok 10 minut, następnie dodać czosnek. Wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Dosolić, jeśli barszcz tego wymaga.


Farsz mięsny:

Mięso z marchewkami i cebulą zmielić na pastę. Dodać sól, pieprz i gałkę. Wymieszać.

Farsz pieczarkowy:

Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę. Jak się zeszkli dodać pieczarki. Posolić, wtedy szybciej puszczą sok, który należy odlać a resztę farszu usmażyć na dużym ogniu tak, aby gotowy był niemalże suchy. Dodać pieprz i ewentualnie sól, której spora część wypłynęła wraz z odlanym sokiem. Wystudzić. Do zimnego wbić jajko i dokładnie wymieszać.

Farsz z soczewicą:

Cebulę posiekać w kostkę, pieczarki w drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki i dusić aż będą ugotowane. Odlać sok, jeśli pieczarki puściły go za dużo. Dosypać soczewicę, posolić, dodać pieprz (ten farsz wymaga sporej ilości), wymieszać.

Paszteciki:

Podgrzać wodę, dodać do niej cukier, drożdże i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki dodać rozczyn i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie wlać rozpuszczone masło i wyrobić ponownie.
Odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części i z każdej zrobić niezbyt cienki placek.
Posmarować farszem i zwinąć. Powstały wałek pokroić na części i każdą z nich układać na papierze do pieczenia (stroną krojoną, czyli z farszem, do dołu).
Posmarować rozbitym jajkiem i odstawić do rośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.
Piec w temperaturze 180 C przez 20 minut.

Smacznego :)



wtorek, 19 czerwca 2012

Chlebki z masłem czosnkowym

Malutkie chlebki z mąką razową, pyszne domowe pieczywo, idealne na dwa kęsy. Obowiązkowo podane z masłem czosnkowym. Pomysł na przekąskę przed telewizorem.



Składniki:

• 3/4 szkl. mąki pszennej razowej
• 1,5 szkl. mąki pszennej chlebowej białej
• 2 płaskie łyżki cukru (brązowego)
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka suszonych drożdży
• 1 łyżka kwaśnej śmietany
• 4 łyżki rozpuszczonego masła
• 1 szkl. wody

• 3 łyżki miękkiego masła
• 1/2 ząbka czosnku
• szczypta soli


Przygotowanie:

Wodę lekko podgrzać, rozpuścić w niej cukier, drożdże i dodać 2 łyżki mąki białej. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rezstę mąk wymieszać z solą.
Do wyrośniętych drożdży dodać łyżkę śmietany, wymieszać i wlać do mąki. Wyrobic gładkie ciasto, następnie dodać masło i wyrobić ponownie do momentu, aż ciasto będzie matowe (nie błyszczące od masła).
Odstawić w ciepłe miejsce do czasu podwojenia obiętości.

Następnie odrywać po kawałku ciasta i formować niewielkie chlebki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Gotowe chlebki piec w temp. 180C przez ok 20 minut.
Wyjąć i wystudzić.

Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem, dodać sól. Podać w miseczce obok chlebków.


Smacznego :)





poniedziałek, 18 czerwca 2012

Mini Pavlova - niebo na talerzu

Deser lekki jak piórko, kruchy i delikatny, rozpływający się w ustach. Małe bezy z bitą śmietaną ozdobione owocami. Bardzo letni deser.



Składniki:

• 3 białka
• 3/4 szkl cukru pudru (plus 1 łyżka do śmietany)
• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 szklanka śmietany kremówki
• owoce


Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, następnie po woli dosypywać cukier, skrobię i sok z cytryny.
Piekarnik nagrzać do 150 C.
Naszykować pergamin do pieczenia. Ubitą masę włożyć do rękawa cukierniczego (lub zwykłej torebki z niewielkim otworem) i zrobić małe, płaskie bezy na papierze.
Piec ok godziny, zostawiając bezy do całkowitego wyschnięcia w suchym miejscu (najlepiej na całą noc).

Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru. Za pomocą szprycy nałożyć na każdą bezę i udekorować owocami.

Smacznego :)


piątek, 15 czerwca 2012

Zupa meksykańska

Przepis na tę zupę znalazłam, gdy szukałam czegoś wyjątkowego na Sylwestrową kolację. Oryginał przewidywał dodatek 76% czekolady, przepis wydał się ciekawy. Niestety wersja z czekoladą smakowała tylko mi, ale już z jej pominięciem smakuje wszystkim i jest w naszym repertuarze obiadowym na pozycji stałej i niezagrożonej. Zupa meksykańska, idealne połączenie pomidorów, papryki i czerwonej fasoli, z dodatkiem chili i czosnku. Przepis z "Sainsbury's everyday easy".



Składniki:

• 1 cebula
• 2 marchewki
• 2 łodygi selera naciowego
• 1 papryka świeża
• 1 łyżeczka papryki mielonej
• 1 puszka pomidorów
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka czerwonej fasoli
• 600 ml bulionu
• dymka - szczypior
• pół papryczki chili
• sok z połówki cytryny
• kwaśna, świeża śmietana
• sól
• 2 łyżki startej czekolady gorzkiej 76%*


Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na dużej patelni, wrzucić posiekane warzywa: cebulę, seler i marchew. Smażyć do miękkości (ok. 10 min).Dodać czosnek, chilli, paprykę świeżą i mieloną. Dusić razem ok. 2 min. Wlać pomidory, fasolę z puszki i bulion. Wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Dodać czekoladę, wymieszać aż się rozpuści, dolać sok z cytryny. Jeśli bulion był mało słony to dosolić.
Podawać z kwaśną śmietaną, posiekaną dymką i świeżą chilli.

Smacznego :)

*przepis podaję bez zmian, może ktoś będzie chciał wypróbować wersję z czekoladą, którą można bez problemu pominąć



Marchewka w roli głównej - idealne ciasto

Ciężkie ciasto piernikowe, któremu świetnie służy czas spędzony w lodówce, im dłuższy, tym ciasto smaczniejsze. Przełożone pysznym kremem, idealne na niedzielny deser. Przyznam, że moje ulubione. Przepis ze strony "Moje wypieki" z niewielką zmianą.



Składniki:

• 1 szkl. mąki pszennej
• pół szklanki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
• 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2 jajka
• 1/3 szkl. oleju
• 1 szkl. orzechów włoskich zmielonych na grubą mąkę*
• 1/2 szkl. ananasów z puszki (odciśniętych z syropu, drobno posiekanych)*
• 1 szkl. marchewki startej na grubych oczkach

Krem:

• 6 łyżek miękkiego masła
• 1 opakowanie serka typu philadelphia
• 1 szkl. cukru pudru


Przygotowanie:

Jajka wymieszać z olejem, dodać mąkę, proszek, sodę, sól oraz przyprawy (cynamon, ziele, goździki i gałkę). Następnie wymieszać z marchewką, ananasem i orzechami. Powstała masa powinna być dosyć gęsta. Przełożyć do tortownicy (ok. 21 cm), wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec ok godziny w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu wystudzić.

Masło wymieszać z cukrem i stopniowo dodawać serek. Powstałą masą przełożyć ciasto. Włożyć do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)



* zarówno orzechy jak i ananas należy odmierzyć przed mieleniem/siekaniem

czwartek, 14 czerwca 2012

Puszyste placki z jabłkiem. Klasyka

Bardzo lubię te zwykłe-niezwykłe placki. Najprostsza receptura świata, sekret? Wszystkie możliwe składniki prosto z lodówki, zupełnie zimne. I ogromne kawałki jabłek. Taki placek to właściwie jabłka w cieście.



Składniki:

  • • 4 jabłka (najlepsze kwaśne, zielone np Granny Smith)
  • • 2 jajka (prosto z lodówki)
  • • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • • mleko (także prosto z lodówki)
  • • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • • olej

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać i pokroić na cztery części a każdą z nich w poprzek na grube plastry.

Jajka wymieszać z cukrem, dodać mąkę i tyle mleka, aby powstało gęste ciasto (o konsystencji gęstej śmietany). Dodać jabłka i wymieszać, jabłka powinny być oblepione ciastem.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką placki, smażyć na złocisty kolor z każdej strony.
Podawać posypane cukrem.




Smacznego :)

środa, 13 czerwca 2012

Drożdżowe supełki, mocno pomarańczowe

Rozpływające się w ustach, miękkie i aromatyczne ciasto. Mocno pomarańczowe pączki w kształcie supełków. Ozdobione pomarańczowym lukrem.



Składniki:

• 1/2 kg mąki pszennej chlebowej
• 8 żółtek
• 3/4 szkl. cukru
• 5 łyżek rozpuszczonego masła
• 7g suszonych drożdży
• 1 łyżka posiekanej skórki z pomarańczy
• 200 ml ciepłego mleka
• szczypta soli
• 2 łyżki brandy*
• 1 łyżka ekstraktu z wanilii**
• 1 łyżeczka aromatu rumowego
• olej do smażenia

Lukier:

• 3 łyżki soku z pomarańczy
• 1 łyżka wrzątku
• cukier puder



Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, skórkę i sól.
Do wyrośniętego rozczynu wlać aromat waniliowy, rumowy, dodać żółtka i brandy.
Rozczyn wlać do miski z mąką i dokładnie wyrobić ciasto, powinno być elastyczne i gładkie. Jeśli jest za suche trzeba dolać odrobinę mleka (ciepłego), jeśli za rzadkie - odrobine mąki.
Następnie dolać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić ciasto. Tłuszcz powinien się dobrze połączyć, ciasto nie może być tłuste na wierzchu.
Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie urywać małe części, robić niewielki wałek i wiązać supełki. Odkładać na blaszkę wyłożoną pergaminem albo posmarowaną olejem. Odstawić do ponownego rośnięcia.





Wyrośnięte supełki smażyć w rozgrzanym oleju z obu stron. Odkładać na talerz wyłożony pergaminem lub ręczniczkami kuchennymi.
Następnie wymieszać sok z pomarańczy z wrzątkiem i taką ilością cukru, żeby powstał gładki lukier. Udekorować supełki.

Smacznego :)



* można użyć zwykłego spirytusu
** ekstrakt z wanili można zastąpić cukrem z wanilią, wtedy należy zmniejszyć ilość cukru w przepisie albo cukrem wanilinowym

Pasanda - ciepły sos pomidorowy z jogurtem

Zwykle jest to danie obiadowe, gotowane z kawałkami kurczaka, podawane z ryżem lub chlebkami naan. U mnie tym razem jako dodatek do obiadu, w którym można zanurzyć pieczywo lub kawałki shoarmy.



Składniki:

• 1/2 cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
• 2 pomidory (mocno dojrzałe)
• 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
• 1/2 łyżeczki garam masala
• szczypta mielonego kardamonu
• szczypta mielonego cynamonu
• 5 łyżek jogurtu naturalnego
• sok z cytryny
• łyżka siekanej świeżej kolendry
• pół papryczki chili
• oliwa
• sól


Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać posiekaną cebulę, smażyć aż się zeszkli. Na patelnię wrzucić czosnek, imbir oraz przyprawy. Dusić przez chwilę. Pomidory obrać, spażyć i zdjąć skórę. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie kawałki. Dodać do cebuli. Smażyć chwilę, aż pomidory się rozpadną. Wtedy dodać jogurt i posolić. Podgrzewać aż powstanie gęsty sos, zatopiony w pomarańczowym oleju. Dodać kolendrę, sok z cytryny i posiekane chili. Wymieszać i zdjąć z ognia.


Smacznego :)



wtorek, 12 czerwca 2012

Surówka z kapusty, ze słodką marchewką

Idealna do dań orientalnych ale także świetny dodatek do klasycznego schabowego. Soczysta i smaczna.



Składniki:

• 1/4 średniej główki czerwonej kapusty
• 2 marchewki
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżki octu balsamicznego Bianco*
• 1 łyżeczka soli (płaska)
• 2 łyżki oliwy


Przygotowanie:

Kapustę umyć i poszatkować, posypać solą, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Marchewkę obrać i pokroić w słupki (można użyć tarki julienne), włożyć do miski z kapustą.
Dodać cukier, ocet i oliwę. Wymieszać i odstawić na pół godziny, mieszając co jakiś czas.

Smacznego :)



* ocet balsamiczny Bianco jest w smaku lekko słodkawy, idealny do sałatek, można go zastąpić octem ryżowym

Shoarma - kurczak, który naprawdę smakuje ( plus sos czosnkowy)

Aromatyczny kurczak, pełen dobrze dobranych smaków. Szybki i łatwy w wykonaniu. Idelany do chlebków naan albo do ryżu. Mięso zamarynowane w przyprawach i soku z cytryny jest kruche i delikatne. Podane z sosem czosnkowym.



Składniki:

Shoarma:
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
• 1 łyżeczka suszonego czosnku
• 1 łyżeczka mieszanki curry
• 1/2 łyżeczki garam masala
• szczypta chili
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka oliwy
• olej do smażenia

Sos czosnkowy:

• 3 łyżki kwaśnej, świeżej śmietany
• 2 łyżki majonezu
• pół ząbka czosnku





Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć i wysuszyć. Pokroić w małe kawałki. Posypać przyprawami, dodać sok z cytryny i oliwę. Odstawić na minimum pół godziny.
Po tym czasie olej rozgrzać na patelni i włożyć kurczaka. Usmażyć na złoty kolor ale nie należy go wysuszyć.

Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać posiekany czosnek.

Shoarmę podawać z sosem w osobnym naczyniu.

Smacznego :)




poniedziałek, 11 czerwca 2012

Chlebki naan - pieczywo, które podbiło nasze podniebienie

Absolutnie pyszne chlebki, które nie są kłopotliwe w wykonaniu. Jeszcze gorące polane odrobiną rozpuszczonego masła z czosnkiem i kolendrą, posypane nasionami cebuli, które dodają niepowtarzalnego smaku. Przepis dostałam do sióstr: Shabany i Nadii, z którymi uczęszczałam na lekcje angielskiego.



Składniki:

• 2,5 szkl. mąki pszennej chlebowej (+ 2 łyżki na rozczyn drożdżowy)
• 3/4 szkl ciepłej wody
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka suszonych drożdży
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• szczypta sody oczyszczonej
• 7 łyżkek rozpuszczonego masła
• nasiona cebuli
• posiekana kolendra
• pół ząbka czosnku

Przygotowanie:

W wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól i sodę. Do wyrośniętego rozczynu dodać łyżkę jogurtu i dobrze wymieszać. Całość przelać do miski z mąką i wyrobić gładkie ciasto. Dodać cztery łyżki rozpuszczonego masła i wyrabiać ciasto, aż będzie "suche", tzn wchłonie cały tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoją objętość. Najlepiej nagrzać piekarnik na najniższą możliwą temperaturę (u mnie to 60 C), wyłączyć ogrzewanie i uchylić na chwilę drzwiczki. Poczekać aż ciepłe powietrze troszkę się ostudzi i zamknąć piekarnik, zostawiając w nim ciasto. Temperatura w piekarniku będzie bardzo wolno spadać ale ciasto nie bedzie miało drastycznych przeciągów, których nie lubi. Warto miskę przykryć folią spożywczą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i z każdej z nich rozwałkować podłużny, cienki placek.
Piekarnik nagrzać na maksymalną temperaturę.
Na dnie położyć papier do pieczenia lub cienką blaszkę posmarowaną oliwą. Można użyć kamienia do pieczenia, wtedy chlebki będą jeszcze lepsze. Placki ułożyć na pergaminie i piec do zarumienienia się.
Trzy łyżki rozpuszczonego masła wymieszać z posiekanym czosnkiem, odrobiną soli i posiekaną kolendrą.
Chlebki wyjąć z piekarnika, położyć na kratkę (inaczej zrobią się wilgotne od spodu) i posmarować masłem z czosnkiem, solą i kolendrą. Posypać nasionami cebuli.

Smacznego :)

Euro i nasza własna Strefa Kibica

Nasza Strefa Kibica to wygodne miejsce przed telewizorem, gdzie w przerwie "leci" Clapton a na stole pełno jest pyszności. Tym razem w stylu hinduskim. Jedzenie, które można jeść rękoma albo korzystając z chlebka naan zamiast noży i widelcy. Bardzo wygodne, kiedy patrzy się uważnie w ekran telewizora :)



Podstawą popołudniowego posiłku były chlebki naan i shoarma z kurczaka. Do tego dwa sosy: jeden na zimno, czosnkowy oraz na ciepło, pasanda - wykonana na bazie pomidorów i jogurtu, z dodatkiem orientalnych przypraw, kolendry, świeżego imbiru i czosnku. Była także surówka z czerwonej kapusty z marchewką, bardzo prosta i wyjątkowo smaczna.

Zapraszam :)

niedziela, 10 czerwca 2012

Jacket potato, czyli ziemniak pieczony

Świetny dodatek do dania głównego jak i samodzielna przekąska na ciepło. Czas wykonania niewielki, bo ziemniaki przecież pieką się same, czasu wymaga jedynie ich przygotowanie i sos czosnkowo-szczypiorkowy, który jest absolutnie obowiązkowy. Pomysł na pieczone ziemniaki jest od Marty :*



Składniki:

• 8 szt. ziemniaków (podobnej wielkości)
• pół szklanki wody
• oliwa

Sos:

• 3 łyżki świeżej, kwaśnej śmietany
• 2 łyżki majonezu
• sól
• 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
• pół ząbka czosnku

Przygotowanie:

Ziemniaki oszyścić i umyć, włożyć na patelnię lub garnek o dużym dnie i zalać wodą. Przykryć szczelnie pokrywką i zagotować, zmniejszyć ogień i parować ok 8-10 min (czas zależy od wielkości, im większe tym dłużej).
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ziemniaki wyjąć z patelni i położyć na pergaminie lub blaszce posmarowanej tłuszczem. Spryskać odrobinę po wierzchu oliwą (idealnie do tego nadaje się w sprayu) albo posmarować pędzelkiem. Włożyć do piekarnika i piec aż będą miękkie w środku i złociste na zewnątrz.


Sos:

Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać szczypior i czosnek roztarty z solą. Wymieszać.
Do sosu można dodać świeżą rzodkiewkę, posiekany koper, kwestia upodobań smakowych.

Smacznego :)



sobota, 9 czerwca 2012

Czasem dobrze odwołać się do schematów. Pomidorówka.

Gdy brak pomysłów, co jednak, nie ukrywajmy, czasem się zdarza, dobrze odwołać się do schematów. Schematem u mnie w domu było to, że jeśli rosół w niedzielę to w poniedziałek zawsze pomidorówka. Na pozostałym rosole oczywiście. Z ryżem, makaronem a nawet z ziemniakami, jeśli ktoś miał życzenie. Moja pomidorówka jest z ryżem tym razem, kwaśna, mocno pomidorowa. Z dodatkiem świeżej natki pietruszki.




Składniki:

• 6 pomidorów średniej wielkości (powinny być mocno dojrzałe, czerwone, miękkie)
• 400g pomidorów z puszki
• 1 średnia cebula
• 2 ząbki czosnku
• 800 ml bulionu (idealny będzie rosół)
• 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki (lub łyżka suszonej)
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny
• oliwa


Przygotowanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobne cząstki.
Cebulę i czosnek obrać, umyć i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę oraz czosnek. Smażyć przez chwilę, aż będzie szklista. Dodać posiekane pomidory. Następnie dodać pomidory z puszki, pietruszkę i lubczyk. Dusić 10 min. Całość posolić, dodać pieprz i szczyptę cukru. Zalać bulionem i gotować na bardzo małym ogniu ok 20 minut.
Do zupy można dodać łyżkę śmietany.


Smacznego :)



piątek, 8 czerwca 2012

Placek z karmelizowanym jabłkiem. Na pyszny początek dnia

Zdarzają nam się takie poranki, kiedy musimy (musimy!) zjeść coś wyjątkowego. Antek nie jest specjalnie wybredny ale nawet On, w takie poranki, kręci nosem na zwykłe kanapki. Wtedy zastanawiamy się, co to może być to "coś wyjątkowego"? Coś wyjątkowego to takie danie, które, po pierwsze bywa rzadko, po drugie smakuje wyjątkowo a po trzecie idealnie nadaje się na powitanie dnia. Takim "wyjątkowym czymś" ostatnio były placki. Wyjątkowe, bo z jabłkami karmelizowanymi na maśle, z brązowym cukrem, pyszne. Pomysł z książki "Mała szkoła gotowania".



Składniki:

Ciasto:

• 2 jajka
• 1 szkl. mąki pszennej
• mleko
• 5 łyżek cukru
• szczypta soli

Jabłka:

• 2 jabłka (idealne są kwaśne, np Granny Smith)
• cukier brązowy
• masło (musi być prawdziwe, margaryna się nie sprawdzi)

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać i pokroić wzdłuż na niegrube plastry.

Jajka wymieszać z cukrem, mąką i solą, dolewając tyle mleka, aby powstało gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Nie powinno być za gęste ale na pewno trochę gęściejsze niż na naleśniki.

Łyżeczkę masła rozpuścić na suchej patelni. Posypać łyżeczką cukru i ułożyć jabłka. Dusić chwilę, aby owoce lekko się zeszkliły. Następnie wlewać po woli i równomiernie ciasto. Smażyć na niewielkim ogniu do momentu, kiedy wierzch się zetnie. Za pomocą dużej pokrywki, nasmarowanej olejem, szybko przekręcić placek i dosmażyć z drugiej strony.




Smacznego :)





czwartek, 7 czerwca 2012

Klopsiki w pomidorowym sosie, pełnym chrupiących warzyw

Aromatyczne klopsiki z indyczego mięsa, w wielowarzywnym sosie, w którym rolę główną odgrywają pomidory. Znajdziecie tam również cukinię, pomidory, cebulę i czosnek. W sosie nie zabraknie także ziół.
Klopsiki podane na makaronie spaghetti, który z powodzeniem może być zastąpiony przez każdy inny (gorąco polecam pełnoziarnisty), z zieloną pietruszką i płatkami parmezanu.




Składniki:

Klopsiki:

• ok 400g piersi z indyka
• 1/2 cebuli
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz
• olej

Sos warzywny:

• 1 cebula
• 400g pomidorów z puszki
• 5 szt pomidorów świeżych
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 szkl. wody
• sól, pieprz
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki*
• 1/2 łyżeczki posiekanych liści bazylii*
• 1/2 łyżeczki listków świeżego oregano*
• szczypta cukru
• sok z cytryny**
• 2 łyżki oliwy

Do podania:

• natka pietruszki
• płatki parmezanu

Przygotowanie:

Mięso umyć i zemleć. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa, posolić, dodać pieprz oraz czosnek, przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Można użyć robota kuchennego, wtedy wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce robota i, używając noży do siekania, wszystko razem zemleć, powstanie gotowa masa do formowania klopsików. Uformować niewielkie kulki i smażyć z każdej strony na oleju.

Na patelni rozgrzać oliwę. Posiekać cebulę i podsmażyć aż będzie szklista. Cukinię i paprykę pokroić w niewielkie kawałki, dodać do cebuli. Dusić ok 10 minut. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Pozostałą część pokroić na mniejsze kawałki i dodać do warzyw na patelni. Dusić kilka minut, następnie dodać pomidory z puszki (jeśli są całe to należy je pokroić). Dodać wodę i wymieszać. Dusić na małym ogniu ok 20 minut, w razie konieczności dolać odrobinę wody. Po tym czasie dodać klopsiki, zioła, sól i pieprz, cukier oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i gotować nadal przez 10 minut.

Podawać z makaronem lub ryżem, klopsiki posypać natką pietruszki i płatkami parmezanu.

Smacznego :)

*zioła świeże można zastąpić suszonymi
** sok z cytryny jest podany opcjonalnie, jeśli sos nie jest wystarczająco kwaśny od samych pomidorów należy go dodać do sosu.

piątek, 1 czerwca 2012

Schab pieczony z cebulką, w jabłkowym soku.

Bardzo lubię dania, które wymagają niewielkiego wkładu pracy, smakują wspaniale i nadają się do odgrzania, nie tracąc na jakości. Takim daniem jest proponowany dziś pieczony schab. Idealnie miękkie kawałki mięsa w perfekcyjnej kompozycji smakowej. Szybko i pysznie.



Składniki:

• 4 kotlety schabowe o grubości ok 1,5 cm
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• szklanka soku jabłkowego
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 1 listek laurowy
• olej
• sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę umyć i pokroić w półplastry. Schab umyć i osuszyć.
Olej rozgrzać na patelni. Każdy kotlet obsmażyć z obu stron, na złoto-brązowy kolor. Odłożyć na talerz. Na patelnię po smażeniu mięsa włożyć cebulę, posolić (cebula w rezultacie powinna być odrobinę za słona, ponieważ nie solimy schabu) i dodać szczyptę cukru. Wymieszać i smażyć, aż się skarmelizuje. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty czosnek oraz pieprz.
W garnku do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu z pokrywką, położyć na spód połowę cebuli, następnie kotlety i znów cebulę. Włożyć ziele i listek laurowy, całość zalać sokiem z jabłek. Przykryć pokrywką i piec w temp. 200 C ok 40 minut.

Smacznego :)