wtorek, 11 września 2012

Pierogi i przepis na ciasto perfekcyjne

Idealne ciasto na pierogi znalazłam tak dawno temu, że nie pamiętam już źródła.
W moim domu ciasto na pierogi robiło się z mąki, jajek, soli i wody. Ale już pod koniec lepienia pierogów ciasto wysychało i trzeba było pierogi sklejać za pomocą wody (posmarować brzegi). To ciasto miało jeszcze jedną wadę, mianowicie, jeśli farsz był za rzadki, to pierogi przemiękaly, tworzyła się dziurka i za rzadne skarby nie dało się jej "załatać". Pomagała jedynie nowa "koszulka", czyli gotowy pieróg był po raz kolejny opakowywany w ciasto. Gotowało się go na końcu, bo podwójna warstwa ciasta wymagała dłuższego przebywania w gotującej się wodzie.
Mój ulubiony przepis posiada taką zaletę, że ciasto jest absolutnie elastyczne, pozostawione na stolnicy nawet przez długi czas bez przykrycia ściereczką, nie wysycha i nie traci przy tym swojej elastyczności. Nie potrzeba wody, aby ciasto skleić i jeśli zdarzy się, że pieróg przecieknie, wystarczy "uszczypnąć" w tym miejscu i problem znika. Nigdy taka "łata" nie rozkleiła mi się podczas gotowania. I jeszcze smak. Smak jest wspaniały, delikatny, komponujący się z każdym rodzajem farszu.


Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 szkl oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • ok 2 szkl gorącego mleka

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą. Jajka z olejem. Następnie połączyć składniki porządnie mieszając. Powstanie bardzo sucha masa, do której należy wlać gorące mleko (nie może być gotujące się, bo zaparzy mąkę, powinno być dobrze ciepłe). Wyrobić ciasto, jeśli jest za rzadkie dodać odrobinę mąki.
Ciasto powinno być elastyczne, miękkie ale na tyle ścisłe, aby dało się bez problemu wałkować.
A później to już każdy wie. Dzielimy ciasto na części, z każdej wałkujemy cienki placek, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Poniżej zaproponuję dwa, które są proste do wykonania a jednocześnie bardzo smaczne:

Mus z kurczaka - farsz do pierogów (krokietów lub pasztecików z ciasta francuskiego)

Składniki:
  • 1 szkl ugotowanego mięsa z kurczaka (idealne jest z rosołu)
  • 1 ugotowana marchewka (także może być z rosołu)
  • 1 niewielka cebula
  • sól
  • pieprz (czarny)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Cebulę obrać, umyć i posiekać drobno, zeszklić na oliwie.
Mięso włożyć do miski robota kuchennego z nożami do siekania. Dodać marchewkę, cebulę, sól, pieprz i gałkę. Zmiksować na mus, nastepnie nadziewać pierogi.

Farsz z kwaszonej kapusty

Składniki:
  • 1 szkl kwaszonej kapusty (słabo odciśniętej z soku)
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 1/3 szkl wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Kapustę zalać wodą, dodać ziarna ziela angielskiego i listek laurowy. Zagotować, zmniejszyć temperaturę pod garnkiem i gotować na bardzo małym ogniu ok pół godziny. Wystudzić.
Cebulę obrać, umyć i posiekać. Zeszklić na oliwie.
Kapustę posiekać, dodać do niej cebulę, sól, pieprz i cukier. Wymieszać i nadziewać pierogi.

Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody, z dodatkiem odrobiny oleju. Kiedy pierogi wypłyną, zmniejszamy temperaturę pod palnikiem i gotujemy je jeszcze przez chwilę. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową, aby na talerz trafiła jak najmniejsza ilość wody.

Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. Widziałam już różne przepisy na ciasto pierogowe, jednak Twój sposób jest dość ciekawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukiwania idealnego ciasta na pierogi nie przebiegły tak prosto, zrobiłam i jest, ten najlepszy. Szukałam metodą prób i błędów, korzystając z różnych przepisów znalezionych w książkach czy w internecie. Były próby z odrobiną margaryny, z wodą gazowaną, nawet z mąką podsuszaną na patelni (!). Ale ten okazał się bezkonkurencyjny. Korzystam z niego zawsze, kiedy robię pierogi, więc nie mogło go tutaj zabraknąć.
      Pozdrawiam Cię ciepło :)
      Whisper

      Usuń
  2. Pierogi, pycha, aż nabrałem ochoty ulepić jakieś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie i pięknie, a przepis na pewno wypróbuję ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie przepadam za ciastem pierogowym z jajkami bo one później robią się takie twarde - polecam wypróbować też bez jajek

    pozdrawiam Jagienka

    OdpowiedzUsuń
  5. kluchy kluchy kluchy ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz widzę przepis na ciasto z taką ilością tłuszczu i jajek za razem o.0. Dobrze, że to olej rzepakowy (dobrze, bo to najzdrowszy olej) ale aż mi się wierzyć nie chce, że ciasto nie jest za miękkie.

    OdpowiedzUsuń