środa, 13 czerwca 2012

Drożdżowe supełki, mocno pomarańczowe

Rozpływające się w ustach, miękkie i aromatyczne ciasto. Mocno pomarańczowe pączki w kształcie supełków. Ozdobione pomarańczowym lukrem.



Składniki:

• 1/2 kg mąki pszennej chlebowej
• 8 żółtek
• 3/4 szkl. cukru
• 5 łyżek rozpuszczonego masła
• 7g suszonych drożdży
• 1 łyżka posiekanej skórki z pomarańczy
• 200 ml ciepłego mleka
• szczypta soli
• 2 łyżki brandy*
• 1 łyżka ekstraktu z wanilii**
• 1 łyżeczka aromatu rumowego
• olej do smażenia

Lukier:

• 3 łyżki soku z pomarańczy
• 1 łyżka wrzątku
• cukier puder



Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, skórkę i sól.
Do wyrośniętego rozczynu wlać aromat waniliowy, rumowy, dodać żółtka i brandy.
Rozczyn wlać do miski z mąką i dokładnie wyrobić ciasto, powinno być elastyczne i gładkie. Jeśli jest za suche trzeba dolać odrobinę mleka (ciepłego), jeśli za rzadkie - odrobine mąki.
Następnie dolać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić ciasto. Tłuszcz powinien się dobrze połączyć, ciasto nie może być tłuste na wierzchu.
Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie urywać małe części, robić niewielki wałek i wiązać supełki. Odkładać na blaszkę wyłożoną pergaminem albo posmarowaną olejem. Odstawić do ponownego rośnięcia.





Wyrośnięte supełki smażyć w rozgrzanym oleju z obu stron. Odkładać na talerz wyłożony pergaminem lub ręczniczkami kuchennymi.
Następnie wymieszać sok z pomarańczy z wrzątkiem i taką ilością cukru, żeby powstał gładki lukier. Udekorować supełki.

Smacznego :)



* można użyć zwykłego spirytusu
** ekstrakt z wanili można zastąpić cukrem z wanilią, wtedy należy zmniejszyć ilość cukru w przepisie albo cukrem wanilinowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz